Sıcak yaz ayları genellikle herkesin en sevdiği zamanlardandır. Yaz aylarında öne çıkanlar arasında meyveler de bulunuyor. Yaz meyveleri herkesin sevdiği meyveler arasındadır.

Yaz meyveleri sıcak havaların gelmesiyle birlikte yetişmeye başlar. Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan bu meyveler, herkesin sevdiği meyve çeşitleridir. Meyvelerin insan vücuduna birçok faydası bulunur. Meyvelerin düzenli ve dengeli olarak tüketilmesi insan sağlığına iyi gelir.  Yaz aylarında her çeşit meyveden yeterli miktarda tüketmek bağışıklığımızı güçlendirecek, bizi kışa hazırlayacak ve bu sıcak günlerde ihtiyacımız olan su ve besin öğelerini vücudumuza kazandıracaktır.

Meyve tüketim ihtiyacı kişiden kişiye değişmekle birlikte, sağlıklı bir yetişkinin gün içerisinde en az 2-3 porsiyon meyve tüketmesi gerekmektedir. Tüm besinlerde olduğu gibi, meyveyi de gereğinden fazla tüketmek vücutta yağ depolanmasına neden olur. Bu nedenle meyve yerken de aşırıya kaçmamız, kilo artışına sebep olacaktır. Dolayısıyla meyve tüketirken porsiyon miktarına dikkat etmekte de fayda vardır. Yaz meyvelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Karpuz
  • Kavun
  • Şeftali
  • Kayısı
  • Vişne
  • Kiraz
  • Üzüm
  • İncir
  • Erik
  • Çilek

Karpuz: Yüksek su içeriği ve düşük kalorisiyle yaz aylarının ferahlatıcı meyvesi karpuz;  A, C, B1, B5, B6 vitaminleri, potasyum ve magnezyum içerir. İçeriğindeki güçlü bir antioksidan olan likopen, kanser riskini azaltmaya, kalp ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Likopen ve C vitamini içeriğiyle anti-enflamatuar özellik gösterir. Likopen daha çok karpuzun kırmızı bölgesinde bulunurken kabuğa yakın beyaz kısmı sitrulin aminoasitinden zengindir. Sitrulin aminoasidi vücutta arginine dönüşerek kan damarlarının genişlemesine,  kan basıncının azalmasına yardımcı olur. Karpuz çekirdeği ise arginin aminoasitinden zengindir. İçeriğindeki bu aminoasitlerle karpuz tüketimi sporcularda egzersiz sonrası meydana gelen kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Diüretik etki gösteren bir meyvedir.1 ince dilim karpuz (200 gr) 1 porsiyon meyve yerine geçer.

Kavun: Zengin A vitamini içeriği yanında, kavun ayrıca C, K,  B9, B6 vitaminleri, magnezyum, potasyum ve çeşitli antioksidanlar içerir.Potasyum açısından zengin bir meyve olan kavun, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.İçerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendir, kansere karşı korur,  kemiklere destek olur.Kavun ve karpuz sıcak yaz günlerinde vücudumuzun su ihtiyacını karşılamaya ve elektrolit dengesini sağlamaya yardımcı olur.  Bu iki besin aynı zamanda vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.  Kavun; katarakt, makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarından korur, göz sağlığını destekler. 1 ince dilim kavun (175 gr) 1 porsiyon meyve yerine geçer.

Şeftali: A, C, E, K ve B vitaminlerini, bakır, potasyum, manganez, magnezyum, fosfor, demir minerallerini içerir.  Şeftali içeriğindeki çözünür ve çözünmez liflerle kabızlığı önler, sindirim sisteminin iyi ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.  İçeriğindeki A ve C vitaminiyle, cildi güneş ışınlarından korumaya yardımcı olur, kolajen üretimini artırır. Lutein ve zeaksantin karotenoidleri ile göz sağlığını korur. İçeriğindeki polifenoller ve karetonoidler ile kanser riskini düşürür. 1 orta boy şeftali (100 gr) 1 porsiyon meyve yerine geçer.

Kayısı: Betakaroten, kanserin, özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır. Kan yapıcı olmasına ek olarak, cildi ve saçı canlı tutma özelliği ile yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesidir. Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur. Kansızlığa iyi gelir.Sinirleri gevşetip uyku verir.

Vişne: A, C ve E vitaminleri konusunda oldukça zengin bir kaynaktır. Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyecek olumsuzlukları engelleyebilen de bir meyvedir. Kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunan renk verici bir madde olan antosiyanin, içinde bulunduğu meyvede çok güçlü bir antioksidan etki göstermektedir. Bu meyvelerden biri de vişnedir. 100 gram vişnede 60 kalori vardır. Vişne, şeker içeriği düşük bir meyve olduğu için diyetlerde rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Ayrıca vişne ürik asitin azalmasını da sağlamaktadır. Şeker oranı düşük olduğu için de diyabet hastaları güvenle bu meyveyi tüketebilmektedir. Böbrek hastaları için de vişne güvenilebilecek bir meyvedir. Bunun yanında tüketenleri kanserden, kalp, damar hastalıklarından korumaktadır. Gut hastaları için de vişne önerilmektedir.

Kiraz: Vücudumuzu toksinlerden arındırır. İçerdiği antioksidanlar kansere karşı koruyucudur. Kolesterol ve  kan şekerini düşürmeye yardımcıdır. A, B, C vitamini, magnezyum ve kalsiyum açısından zengindir. İçerdiği A vitamini ile cildimizi güzelleştirir, çocuklarda büyümeye yardımcıdır. Yüksek pektin ve çözülebilir lif sayesinde, kolesterolü düşürücü etki gösterir. Fosfor zengini kiraz, sinir sistemini güçlendirir, sakinleştirme özelliği vardır. Gut ve romatoid artrit gibi eklem rahatsızlığı olanların kiraz tüketimi, ağrılarını azaltabilir. Kirazın sapları idrar söktürücüdür. Kabızlığı önlemede etkilidir. Bağışıklık sistemi fonksiyonunda önemli bir yeri olan melatonini içerir.

Üzüm: Üzümün en önemli özelliği, çok güçlü bir antioksidan olmasıdır. E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazla antioksidan özellik göstermektedir. Bilinen tüm meyveler içinde en güçlü antioksidandır. Bu yönüyle de kansere karşı koruyucudur. Kanser tedavisindeki olumsuzlukları gidermeye yardımcı olur. Özellikle siyah üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde anti- kansorejen ve anti-oksidan özellik taşıyan maddeler bulunmaktadır. Araştırmalar, bu maddelerin beyin hücrelerini koruduğunu göstermektedir. Üzüm, kalp damar sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Yüksek kolesterol problemi yaşayan kişilere, kolesterol düşürücü olarak önerilmektedir. Kolesterol üzerine etkisi, iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürmesi şeklinde gerçekleşir. Resveratroller, kan damarlarını ve kılcal damarları güçlendirerek damarları korumaktadır. Böylece damar sertliğini önleyerek , hem kalp krizi riskini hem de yüksek tansiyon sorununu azaltmaktadır.

İncir: İncir özellikle Ege Bölgemizde çokça yetişen ve yararları saymakla bitmeyen meyvelerden bir tanesidir. İncirin hem kuru hali hem de yaş halinin insan vücuduna ve ruh sağlığına ciddi ölçüde faydası bulunmaktadır.  İncir, hem kuru hem de yaş şekilde tüketilebilir. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bir meyve olması ve farklı formlarda tüketiminin mümkün olması sebebiyle, sıkça tüketilen bir meyvedir. Hem taze incirin hem de kuru incirin faydaları bir hayli fazladır. Çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğu için kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Alzheimer riskini azaltır. Kalp yağlanmasını önler. Tansiyonu düzenler. Kansızlığa iyi gelir.

Erik: Kabızlık durumuna faydalı olup bağırsakları çalıştırmaktadır. Kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Astım, bronşit gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Kansere karşı oldukça fayda sağlamaktadır. Östrojen hormonunu dengelediğinden dolayı, menopoz döneminde kullanılması faydalı olur. Kolesterol, şeker gibi hastalıklara karşı duvar örüp, koruma sağlar. Vücudun demir gereksinimi karşılar. Kanı temizleyici özelliği bulunur. Bağ dokularını güçlendirerek, sıkı ve fit bir vücuda sahip olmayı kolaylaştırır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde karaciğere ve safraya iyi gelmektedir. İçerdiği magnezyum sayesinde, kas dokularının zarar görmesini engeller. Kilo vermeye yardımcı olmaktadır. A vitamini ve fosfor yönünden vücuda oldukça faydalıdır. Akciğer sağlığını korumakta bir numaradır. Dişleri ve diş etlerini güçlendirmektedir. Böbrek üstü bezlerini çalışmasını kuvvetlendirir. Akciğer içinde bulunan toksinleri atarak, akciğeri korur. Vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılar. Kemiklere karşı güçlendirici ve koruyucu bir etkisi vardır. C vitamini içermesiyle, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Yaşlanmaya karşı önleyici olup, cildi sürekli taze tutmaktadır. Sinir sistemini güçlendirmeye yarar. Böbreklerin çalışmasına fayda sağlar. Bağırsak kurtlarının tedavisinde kullanılır. Tansiyon ve kan basıncı düzenleyerek sağlıklı yaşam fırsatı sunar. Bağ doku yenilenmesini sağlar.

Çilek: Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte, bol miktarda fosfor ve demir bulunmaktadır. Kanı temizler. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Etkili bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcıdır. Cildi nemlendirip, taze bir görünüm kazandırır. İdrar söktürücü özelliği vardır. İyice yıkanmaması durumunda ise böbreklerde kum oluşmasına sebep olabilir. İhtiva ettiği potasyum ve fosfor nedeniyle, kronik böbrek yetmezliği olan hastaların doktoruna danışmadan tüketmemeleri gerekir.