- admin
- 0 Comments
Check up genel anlamı olarak sağlık kontrolüdür, hiçbir şikayeti ya da rahatsızlığı bulunmasa da her bireyin en az yılda bir kez olmak üzere düzenli bir şekilde yapması gereken tarama yöntemi olarak bilinir.
Çağdaş tıbbın temeli, hastalık daha hiç ortaya çıkmamışken gerekli düzeydeki önlemleri alıp, insanların sağlıklı bir vücuda sahip olması üzerine kurulmuştur. Bunun nedeni hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavinin çok daha maliyetli bir hale gelmesini ve sağlığın bozulmasını engellemektir. Bu yüzden her bireyin hiçbir şikayeti ve rahatsızlığı bulunmasa bile belirli aralıklarla düzenli olarak doktoruna başvurarak genel sağlık taramasını yaptırması gerekir.
Çağımızın en çok korkulan koroner arter hastalıkları, kanseri, hipertansiyon ve daha pek çok hastalıklarda erken zamanda doğru yapılan tanı ile hem yaşam süresi hem de yaşam kalitesi bakımından güzel sonuçlar elde edinebilir. Bunun dışında belirtisiz bir şekilde ve hiçbir şikayete sebep olmadan insanlarda gizlice ilerleyen, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi çok hayati organlara hasar veren hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklarda da yine erken zamanda yapılan tanının ve düzenli tedavi sürecinin önemi tartışılmaz derece de büyüktür. Unutmayın ki sizin önemsiz olarak adlandırdığınız bir durum hayati derecede önemli hastalıkların belirtileri olabilir.
Nerede yaptırılır?
Toplumumuzda sağlık alanı konusunda bir çok yanlış saptama var; bunlardan biri de hastanın bir laboratuvara baş vurup sadece kan örneği vererek ve sonuçlarını da bir liste şeklinde aldığı zaman check-up yaptırdığını sanmış olmasıdır. Aslında doktor muayenesinden yoksun hiçbir işlem ciddi manada bir genel sağlık taraması sayılamaz. Doktorlar hastaları ilk gördükleri anda bile dış görünüşlerinden bazı hastalıkların belirtileri hakkında bir fikir üretebilirler. Hastanın şikayeti, hayat hikayesi öz ve soy geçmişi ve (varsa) alışkanlıklarına dair bilgiler bir hastalık hakkında tanıya ulaşma da çokça önemlidir. Doktor muayenesinde elde edilen fiziki bulgular, yapılacak olan laboratuvar ve radyoloji tetkikleri, ultrasonografi ve tomografi gibi gelişmiş tıbbi görüntüleme yöntemleri sayesinde yapılacak teşhisin kesinleşmesine katkı sağlar. Bu sebeplerle Check-up’ın her açıdan hazır ve profesyonel bir sağlık kuruluşunda yapılması büyük önem arz eder.
Check-up’a Gelmeden Önce Yapılması Gerekenler
1)Hamile iseniz ya da hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız başlamadan önce mutlaka bu durumunuzu yetkili kimselere bildirmelisiniz.
2)Daha önce yaptırmış olduğunuz test ve diğer başka tetkik sonuçlarınızı yanınızda getirmelisiniz.
3)Randevu günü Check-up’a gelirken mutlaka karnınızın aç olmasına dikkat edin. Minimum 10 ila 12 saat arası aç kalmanız şiddetle önerilir. Bununla birlikte sadece su içmelisiniz.
4) Eğer Eforlu EKG yaptıracaksanız yanınızda mutlaka koşuya uygun bir spor ayakkabı, çorap ve eşofman bulundurmalısınız.
5) Dışkı testi için yanınızda mutlaka küçük ve temiz bir kap içerisinde az bir miktar dışkı bulundurmalısınız. Dışkı eğer mümkünse o sabahın dışkısı olmalı, eğer bu durum söz konusu değilse dışkı kurumamış bir dışkı olmalı.
Her türlü sağlık sorununu Check-up yaptırarak vücudunuzun sağlık haritasının çıkarılması ve mevcut durumda bir rahatsızlığa neden olmayan ve fakat olası bir sıkıntının gözlemlenerek teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Öyleyse Genel bir sağlık taraması yaptırarak, mevcut rahatsızlıkların belirlenmesine, ve ilerde rahatsızlıklara yol açabilecek anormal durumların ortaya çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Kısaca check up yaptırarak mevcut hastalıklarınızı ve ileride hastalıklara yol açabilecek sakıncalı unsurları tespit, teşhis ve tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.