- admin
- 0 Comments
Tükettiğimiz yiyeceklerin, sağlığımız ve yaşam kalitemiz üzerinde çok büyük etkisi vardır. Yapılan araştırmalarda, ciddi hastalıklar ile kötü beslenme arasında ilişki bulunmuştur. Örneğin sağlıklı beslenme ile kalp hastalıkları, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar önlenebilmekte veya geciktirilebilmektedir. Spor ve egzersizle birleştirilmiş sağlıklı beslenme, sağlıklı bir yaşam için temeldir. Yeterli ve dengeli beslenmek, vücudun ihtiyacı olan besinleri yeteri kadar ve uygun zamanda almak anlamına gelir.
Sağlıklı, Doğru Beslenme Nasıl Olur?
Sağlıklı beslenmenin birinci kuralı, yaşınıza ve aktivite durumunuza uygun kalori almaktır. Fazla kalori alırsanız kilo alırsınız, az kalori alırsanız çok zayıflarsınız. Erkeklerin günde yaklaşık 2500 kalori, kadınların ise günde ortalama 2000 kalori alması gereklidir.
Sağlıklı beslenmenin diğer bir unsuru rafine şeker ve beyaz unu azaltmaktır. Örneğin tam tahıllı ekmek tüketmek gibi. Sağlıklı beslenmek için bol sebze ve meyve yemek gereklidir.
Sebzeleri mümkün olduğunca çiğ tüketmeli, meyve suyu yerine meyve tercih edilmelidir. Günlük olarak önerilen, 5 porsiyon sebze ve meyvedir.
Sık balık tüketmek sağlık için çok faydalıdır. Önerilen, haftada en az 2 kez balık yemektir. Balık omega-3 açısından zengin bir besindir.
Diyette doymuş yağ oranını azaltmak önemlidir. Doymuş yağlar; margarin, tereyağı, kuyruk yağı, yağlı etlerde bulunur. Doymamış yağlar bitkisel yağlardır. Sofranızda zeytinyağına daha fazla yer verin.
Hamur işi, tatlılar ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Bunlar yüksek oranda şeker içerir.
Tansiyon ve kalp sağlığınızı korumak istiyorsanız daha az tuz tüketmelisiniz.
Sağlıklı beslenmenin ana unsurlarından biri bol su tüketmektir. Günde en az 8 bardak su tüketmelisiniz.
Kahvaltı metabolizmayı canlandırarak gün boyu kalori yakılmasını sağlar. İşte ve okulda konsantrasyonu sağlar.
Sağlıklı, Doğru Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Kilo vermek: Eğer fazla kilonuz varsa, sağlıklı beslenerek fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Fazla kilo pek çok sağlık probleminin nedenidir. Başlıca sağlık problemleri; şeker hastalığı, kalp hastalığı, kanser ve kemik erimesidir.
Kanser riskinde azalma: Daha bol sebze meyve yiyerek ve lif tüketimini artırarak kalın bağırsak kanseri ve karaciğer kanseri riskinizi azaltabilirsiniz.
Şeker hastalığının kontrolü: Sağlık beslenme ile şeker hastalarının kan şekeri dengede tutulabilir. İdeal kilo ile beraber ilaç ihtiyaçları azalabilir. Diyabetin komplikasyonları önlenebilir.
Kalp sağlığı üzerine faydaları: Sağlıklı bir diyet ile kan basıncınızı ve kolestrolünüzü kontrol altında tutabilirsiniz. Doymuş yağlardan uzak durmak da kalp sağlığınız için önemlidir.
Güçlü kemikler ve dişler: Kalsiyumdan zengin olan süt ve süt ürünleri, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde önemli rol oynar.
Enfeksiyonlardan korunma: Besinlerle yeteri kadar vitamin ve mineral alırsanız, enfeksiyonlara daha dayanıklı olursunuz. Özellikle selenyumun enfeksiyonlardan koruyucu özelliği vardır.
Sağlıklı Bir Yaşam İçin 10 Beslenme Önerisi;
- Öğün Atlamayın
- Öğününüz Çeşitli Olsun
- Bol Sebze ve Meyve Tüketin
- Yağ Tüketimini Azaltın
- Hazır Yiyeceklere Sınır Getirin
- Kurubaklagil ve Lifli Besinleri Tüketin
- Bol Bol Su İçin
- Alkol Alıyorsanız Azaltın
- Egzersizi Hayatınıza Dahil Edin
- İdeal Kilonuzu Koruyun